Gemeentelijke jongensschool

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool van 1865-68 naar ontwerp van architect Eugeen Gife, uitgebreid met twee klaslokalen aan de straatzijde in 1910-11 en een nieuwe vleugel aan de oostzijde van de speelplaats circa 1925. Sedert 1966 nog uitsluitend in gebruik als kleuterschool (tijdelijk gebruikt als muziekschool).

Neogotische vleugel aan de straatzijde bestaande uit een onderwijzerswoning van drie traveeën en twee bouwlagen en ten zuiden aanleunende klaslokalen van achttien traveeën en één bouwlaag, alles onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat); noordelijk aanbouwsel van één, later verhoogde travee onder lessenaarsdak.

Baksteenmetselwerk op arduinen sokkel verlevendigd met Brugse travee en sierankers. Licht getoogde en gedrukte spitsboogvensters. Risalietvormende deur- en gangtravee verhoogd met getrapte dakvensters.

Auteurs: Plomteux, Greet