Kapel van de Horst

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van de Horst

Beschrijving

Kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Oude bedevaartplaats - reeds bekend in de 15de eeuw - gelegen aan de rand van omhaagd en beboomd domein Vordenstein.

De eerste kapel, gesticht door Nicolaus Van de Werve en Catharina Mickaerts werd gebouwd in 1436-38 en gewijd in 1477. Eind 16de eeuw werd ze verwoest, herbouwd in 1610-13 en sterk gerestaureerd in 1835. Eénbeukig, heden grotendeels neogotisch kapelletje op kruisvormige plattegrond met schip van twee traveeën en koor van één travee, driezijdige sluiting en toegangsportaal tot grafkelder.

Baksteenbouw onder leien zadeldaken met spitse dakruiter op de kruising. Markerende steunberen en spitsboogvensters. Westgevel met overluifelde spitsboogdeur waarboven roosvenster, datering 1436 door middel van ankers en gevelsteen met wapenschild. Noordelijk transept met korfboogdeur in witstenen omlijsting; bekronende spitsboog met wapenschild in halfverheven beeldhouwwerk. Aan koorzijde, 19de-eeuws portaaltje met hardstenen tuitgevel; schouderboogdeur met blind gesculpteerd boogveld waarin wapenschild en banderol met opschrift "Pret à bien faire" (verwijzend naar de familie De Pret, eigenaar van de kapel) gevat in een geprofileerde spitsboogomlijsting; een opengewerkte metalen vleugeldeur verleent toegang tot de grafkelder.

Auteurs: Plomteux, Greet