Brouwerij Beirens Tipsor

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Beirens Tipsor

Beschrijving

Oorspronkelijk hoeve van het nu verdwenen kasteel Immerseel (zie Ferrariskaart), vervolgens brouwerij, circa 1486 bij het graven van de Herentalse vaart opgericht op de oude wijk "de Tip" en zogenaamd De gulden Cammer (vermelding van 1770), De Draeiboom (19de eeuw) en Brouwerij Beirens (Tipsor), laatstgenoemde met bedrijfsvergunning van 21 maart 1899.

Bedrijfsgebouwen geplaatst aan noord-, oost- en zuidzijde van een open gekasseide binnenplaats, aan zuidwestzijde aanbouwsel met inrijpoort; tot midden 20ste eeuw stonden aan westelijke straatzijde een washuis, paardenstal, schuur en woonhuis (zie archiefstukken).

Ten zuiden voormalig woonhuis en bureel opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, heden volledig ingericht als kantoor: acht traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met dakkapellen, laatstgenoemde vernieuwd aan zuidzijde. Bepleisterde en beschilderde noordelijke en zuidelijke lijstgevels eindigend op bepleisterde geprofileerde daklijsten; gepikte plint. Rechthoekige beluikte vensters, betralied aan zuidzijde. Noordgevel: rechthoekige deur met bovenlicht in een hardstenen omlijsting met oren en neuten, 18de-eeuwse steenmerken CWD.

Ten westen haaks hierop aansluitend overdekte doorgang onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) met vernieuwde noordelijke zijgevel (verdwenen stalling en washuis). Aan straatzijde: korfboogpoort met sleutel en imposten. Ten noordoosten: overdekte ruimte onder raekemdak (golfplaten) rustend op polonceauspanten op zware I-balken ondersteund door tot zuiltjes verwerkte I-balken; ten noorden hierbij aansluitend de vroegere vatenwasserij: baksteenbouw op rechthoekig grondplan onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) met in westgevel twee gedichte beschilderde korfbogen op halfzuil.

Vroegere brouwerij ten noorden: baksteenbouw van circa 1899 (zie bedrijfsvergunning), vijf bouwlagen onder plat dak met grote getoogde muuropeningen, ijzeren roedeverdeling; heden in gebruik als magazijn.

Aansluitend ten noordwesten: voormalige mouterij: baksteenbouw onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat).

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Wommelgem, 1932, dossier 36; 1936, dossier 44.
  • ERNALSTEEN E., Wommelgem, in De Toerist, IV, 8, 15 april 1925, p. 110.
  • SLEDSENS A., Wommelgem vroeger en nu, s.l., 1962, p. 88.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Alleen het brouwerijgebouw van circa 1899, namelijk het volume van vijf bouwlagen onder plat dak, is bewaard. Alle overige bedrijfsgebouwen, zoals de mouterij en de hoeve (nummer 4) werden gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els