Godsgasthuis en lazaret

Beschrijving

Voormalig godsgasthuis en lazaret van 1895-98 naar ontwerp van architect Michel De Braey, na de Tweede Wereldoorlog hersteld en vergroot naar ontwerp van architect Van Meel.

Hoofdgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok parallel met straat), door aansluitende lagere aanbouwsels verbonden met twee latere flankerende bijgebouwen van één bouwlaag onder pannen schilddak (nok haaks op straat); ommuurde voortuin.

Baksteenbouw met dubbelhuisopstand, hoger opgaande middentravee. Doorlopende banden, boogvelden met tegelmozaïek en sierankers. Rechthoekige muuropeningen. Latere zijgebouwen: verdiepte muurvlakken met segmentboogvensters.

• Provinciaal Architectuur Archief, Commissie van Openbare Onderstand, Gebouwen, Wijnegem, Godsgasthuis-rustoord voor oude lieden, dossiers 1, 4, 9.

Auteurs: Steyaert, Rita