Jeneverstokerij Meeus en kapel

Beschrijving

Aangepaste gebouwen van de vroegere jeneverstokerij Meeus; opgericht te Antwerpen in 1820, overgebracht naar Wijnegem in 1869, gistfabriek toegevoegd in 1896, na 1930 stilgelegd en verkocht; gebouwen momenteel ingenomen door diverse bedrijven.

Bakstenen gebouwen van twee à drie bouwlagen van circa 1880 met spits- en rondboogvormige muuropeningen, metalen roeden.

Kapel van 1882, zie gevelsteen: Julie Meeus/ me posa/ le 7 octobre 1882. Bakstenen kapel op rechthoekig grondplan onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat), ingebouwd aan noordzijde. Punt- en lijstgevels met doorlopende banden van zwarte baksteen, sierankers. Spitsboogvensters met ijzeren roedeverdeling. Zuidelijke puntgevel: spitsboogdeur met links een ijzeren trap naar het doksaal.

Interieur kapel: eenbeukige kapel volledig bekleed met een recente houten beplanking. Beschilderde ijzeren zuilen op hoge sokkels met Ionische kapitelen. Doksaal op beschilderde polygonale ijzeren zuilen waarop I-balk.

• Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Wijnegem, nummer 4: Louis Meeus, fabriek aan het kanaal.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De gebouwen bleven grotendeels bewaard maar werden aangevuld met nieuwbouw; de erfgoedwaarde bleef behouden. Nummer 25-27 en 29D zijn nieuwe gebouwen. De kapel bevindt zich in tegenstelling tot de inventarisbeschrijving van 1985 ten zuiden van de site.

Auteurs: Jacobs, Els