Kasteel Pulhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Pulhof

• omvat de aanduiding als beschermd monument Kasteel Pulhof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel Pulhof met omgeving

Beschrijving

Kasteel in uitgestrekt en prachtig park. Dubbel omwalde vesting met voorbouw in traditionele stijl uit de 15de tot 16de eeuw en later hoofdgebouw met behoud van het oude volume (zie oude prentkaarten) in neo-Lodewijk XVI-stijl (circa 1900) naar ontwerp van Ernest Stordiau, hersteld na Tweede Wereldoorlog.

Brede omlopende omwalling rondom het hele park, aan zuidelijke straatzijde: toegang via brug met hardstenen balustrade en mooi ijzeren hek. Tweede, heden droogstaande, rechthoekige omgrachting; binnen deze omwalling voorgebouw ten zuiden en hoofdgebouw ten noorden; bakstenen rondboogbrug met ijzeren leuning (zuidkant van de gracht).

Voorgebouw van zes + één travee en één bouwlaag + kelderverdieping onder leien zadeldak (nokrichting parallel aan de straat) met ronde hoektorens van twee geledingen onder leien spits; middentravee met toegangspoort gevormd door een vierkante toren van twee geledingen met leien bedaking. Bak- en zandsteenbouw met hoekstenen, speklagen, kordons en steigergaten. Rechthoekige vensters, onder meer kruis- en kloosterkozijnen, onder wigvormige ontlasting. Enkele rondboogvensters in hoektorens en zijgevels. Geprofileerde natuurstenen korfboogdoorgang met schamppalen. Aangepaste beschilderde achtergevel (westen) met segmentboogvormige poorten.

L-vormig hoofdgebouw van twee bouwlagen + kelderverdieping onder mansardedak (leien) met dakkapellen en oeils-de-boeuf, aan westelijke zijde gemarkeerd door ronde toren onder leien spits, polygonale uitbouw en ronde hoektoren onder leien koepel. Bakstenen lijstgevels met geblokte pilasters en paneelwerk op de borstwering. Rechthoekige muuropeningen, bovenvensters met ijzeren leuningen. Hardstenen ingangsrisaliet van drie traveeën bekroond met driehoekig fronton waarin medaillon omgeven door festoenen. Ingangsdeur geflankeerd door Dorische zuilen waarop een breed balkon met opengewerkte balustrade.

Diverse bijgebouwen op het domein: onder meer ten zuidwesten van het kasteel: kasteelhoeve opklimmend tot de 18de eeuw (zie Ferrariskaart) en gebouwd rondom rechthoekig erf. Lage beschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen); diverse muuropeningen: rechthoekig, ovaal en rondboogvormig.

Ten westen van het kasteel: verankerde 19de-eeuwse baksteenbouw op rechthoekige grondplan onder zadeldak, rechthoekige muuropeningen; aan westzijde lagere uitbouw met polygonale sluiting en spitsboogvensters (kapel?).

• VANHOVE B., De Art-Nouveau-architectuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling, Rijksuniversiteit Gent, 1978, p. 25.

Auteurs: Steyaert, Rita