erfgoedobject

Kasteel Kijckuit

bouwkundig element
ID
14261
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14261

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Kijckuit
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel Kijckuit met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Kasteel Kijckuit
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Classicistisch kasteel in omwald park met ijskelder; in voorgevel gedateerd 1770. Vanaf de 17de eeuw vermeld als hof van plaisantie, sinds 1769 in het bezit van de familie van Havre. Verbouwingen (zijvleugels?) begin 19de eeuw, tegelijkertijd aanleg van het park met vijvers, zijvleugels verbouwd na 1910 (zie foto van 1910). Lindendreef kasteel, toegang via korfboogbrug met balustrade; ijzeren hek tussen pijlers met siervazen.

Nummer 13: Kasteel met grosso modo rechthoekig grondplan bestaande uit hoofdgebouw van zeven traveeën en drie verdiepingen en twee zijvleugels van twee traveeën en twee bouwlagen, leien schilddaken. Heden ontpleisterde bakstenen lijstgevels op een arduinen sokkel gemarkeerd door pilasters en gekorniste kroonlijst, verkleinende ordonnantie, rechthoekige beluikte muuropeningen. Zuidelijke voorgevel met benadrukte middentravee in Lodewijk XVI-stijl: geprofileerde rondboogdeur tussen gegroefde pilasters met klassiek hoofdgestel waarop smeedijzeren balkonleuning tussen postamenten; rechthoekig deurvenster in hardstenen omlijsting met vleugelstukken en guirlandes onder gestrekte waterlijst; hogerop rechthoekig venster in een sobere omlijsting met in de fries datering MDCCLXX (1770); boven de kroonlijst rondboogvenster in hardstenen omlijsting met vleugelstukken onder gebogen waterlijst. Voor de middentravee bordes met trap van vier trappen en postamenten met siervazen. Achtergevel van vijf traveeën gemarkeerd door halfronde uitbouw (middentravee) en brede omlopende puilijst die de Ionische zuilen van het risaliet opvangt; bekronend hoofdgestel en balustrade. Middentravee (uitbouw) met op begane grond rondboogpoorten in een sobere hardstenen omlijsting onderling verbonden door een kordon. Interieur met kamers in neo-empire-, neobarok-, en neorenaissancestijl.

Ten westen van het kasteel: omhaagde moestuin en boomgaard, heden met tennisveld, afgesloten met ijzeren hek tussen pijlers met siervazen.

Nummers 11, 15 en 15A: 18de-eeuwse aanhorigheden van het kasteel Kijckuit, gelegen binnen de omwalling, ten westen en ten oosten van de toegang. Rechthoekige gebouwen onder leien schilddaken met geprofileerde bepleisterde daklijsten; bakstenen lijst- en puntgevels met aangepaste rechthoekige en schouderboogvormige (deur en poorten) muuropeningen in hardstenen omlijstingen. Nummer 15A, ten zuidoosten van het kasteel, verbouwd tot woonhuis; sporen van gedichte muuropeningen.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Kijckuit [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/14261 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.