Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis met voortuin; van 1758 en 1855. Voortuin aan straatzijde afgesloten met sierlijk gietijzeren hek op bakstenen muurtje en gietijzeren poort.

In 1610 werden een nieuwe school en pastorie gebouwd op het kerkhof. Kort voor 1680 werd een nieuwe pastorie gebouwd, vanaf 1746 onbewoond en in 1750 in zeer slechte staat bevonden. Kort nadien namelijk in 1758 werd het huidige gebouw opgericht zie inscriptie deurlatei. Vergroot, voorzien van bovenverdieping en linker aanbouwsel, alsook bepleisterd in 1855 naar ontwerp van Eugeen Gife; zie gedenksteen bij linker aanbouwsel met opschrift: "I. Teichmann Gouv. / F. Harrewijn Burg. / J. Eestermans Past. / E. Gife Arch. / 1855". In 1951 naar ontwerp van Albert Van den Bergh hersteld onder meer bepleistering vervangen door cementbezetting, rolluikkasten, herstel metselwerk, vervangen deurlatei en zo meer. Momenteel onbewoond.

Lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), flankerende aanbouwsels van één travee en één of twee bouwlagen onder schilddaken (Vlaamse pannen). Gecementeerde baksteenbouw. Rechthoekige vensters met rolluikkasten, in vlakke omlijsting van arduin bij eerste bouwlaag en met lekdrempels bij tweede bouwlaag. Rechthoekige deur van 1758 met gedeeld bovenlicht in vlakke omlijsting van arduin; steektrapje met onder meer brede trede voorzien van geknikte boog en geprofileerde wel.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Hoevenen, O.-L.-Vrouw, dossier 1, 3.

Auteurs: Wylleman, Linda