Hoeve Pauwels

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Pauwels

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 16de - 17de eeuw (?) en het eerste kwart van de 20ste eeuw; gelegen aan oostzijde kerk. Rechthoekig woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) uit de 16de - 17de eeuw (?) en het eerste kwart van de 20ste eeuw, rechthoekige stallingen (nok parallel aan de straat) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw aan westzijde en rechthoekige langsschuur (nok loodrecht op de straat) uit het eerste kwart van de 20ste eeuw aan zuidwestzijde.

Een hof van plaisantie bestond reeds in de 16de eeuw, doch werd vermoedelijk niet voor 1585 opgetrokken. In de tweede helft van de 16de eeuw in bezit van Sebastiaan van Hove. In 1602 verkocht aan Jonker Gaspar de Briers schout van Ettenhoven, rentmeester van de graaf van Bailleul. Toen een uitgestrekt domein met onder meer een stenen huis, met neerhof, duifhuis, schuur, stallen, wagenhuis, boomgaard. Het toen zogenaamd "Thuys ter heeren" werd door Gaspar de Briers hersteld. De familie Pauwels bewoont deze hoeve sinds 1889. Stallingen en schuur dateren van 1905. De vroegere schuur aan overzijde van de straat brandde af in 1905.

Woonhuis met originele oostelijke achtergevel, vier traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde, grotendeels bepleisterde en beschilderde baksteenbouw met hoekblokken van zandsteen. Verdwenen aandaken zie zijpuntgevels met muurvlechtingen. Op eerste bouwlaag getraliede rechthoekige vensters met houten latei en kwarthol geprofileerde stijlen in de middentravee. Op tweede bouwlaag, drie grotendeels gedichte kruiskozijnen van zandsteen op kordonvormende onderdorpels.

Westelijke erfgevel van één bouwlaag waartegen nieuw aanbouwsel onder plat dak met rechthoekige muuropeningen. In noordgevel, grotendeels gedicht kruiskozijn met negblokken. Zuidgevel met muurvlechtingen, rechthoekig venstertje met negblokken en kwarthol geprofileerd beloop; een getralied rechthoekig venster in vlakke omlijsting van arduin en bakstenen strek; gedicht bolkozijn en nieuwe rechthoekige vensters. Zuidelijk aanbouwsel onder lessenaarsdak (golfplaten), uit de 20ste eeuw. Overige rechthoekige bakstenen gebouwen van 1905; één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen, kunstleien en golfplaten); rechthoekige muuropeningen.

• BRESSELEERS F., Een ongewone hoeve te Hoevenen, in Toerisme provincie Antwerpen, nr. 2, maart-april 1971, p. 23.
  • KANORA H., Het speelhof van de schoutenfamilie De Briers, in Polderheem, jg. IX, nr. 2, juni 1974, p. 15-16.

Auteurs: Wylleman, Linda