Gemeentehuis van Hoevenen

Beschrijving

Alleenstaand vierkant gebouw in neo-Vlaamserenaissance-stijl, van het dubbelhuistype. De eenvoudige woning van één bouwlaag die als gemeentehuis gebruikt werd, werd in 1913-15 vervangen door het huidige gebouw naar ontwerp van Louis Gife.

Lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (mechanische pannen), dakkapellen en rechthoekig dakvenster onder driezijdig fronton. Gedenksteen in hal met opschrift: "Baron C. Van de Werve en van Schilde Gouverneur der provincie, Janssens Constant Burgemeester, Van Tilborgh Frans en De Crom Renaat Schepenen, De Winter Renaat Sekretaris, Gife Louis Provinciale Bouwmeester, Wyler Karel aannemer, 1914".

Bakstenen gebouw op arduinen en breukstenen sokkel. Vlakke banden van natuursteen, kordonlijsten en houten kroonlijst op klossen. Kruiskozijnen met negblokken, bij eerste bouwlaag gevat in rondboogvormige verdiepte gevelvlakken. Rechthoekige deur met bovenlicht, negblokken. Dubbele bordestrap met gietijzeren leuning.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Hoevenen, dossier 1.

Auteurs: Wylleman, Linda