Molen Van Looveren met molenaarswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molen Van Looveren

Beschrijving

De Molen Van Looveren is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen) uit 1875 met aan de straatzijde een molenaarswoning uit dezelfde periode.

De molen werd in 1875 gebouwd door molenaar Corneel Huybrechts-Dingemans en bleef malen tot 1943. In 1944 werd de molen beschadigd door oorlogshandelingen en in 1959 werd de molenkap afgerukt door een storm. Vanaf midden jaren zestig werd de molenromp door beeldhouwer Valeer Goethals gebruikt als verblijf en atelier.

De stenen molenromp staat achterin op het geplaveide erf dat aan de straatzijde ommuurd is, telt zes bouwlagen en heeft enkele lagere aanbouwen. De baksteenbouw vertoont sporen van steigergaten van de inmiddels verdwenen houten gaanderij. De kuip wordt geopend door rondboogvensters en een rondboogpoort met vermelding "S. G. Huibrechts-Dingemans 1 maart 1875" op de sluitsteen.

Het alleenstaand molenhuis telt drie traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Het bestaat uit beschilderde en verankerde baksteenbouw op een gecementeerde plint. De voorgevel wordt geopend door voorheen beluikte rechthoekige vensters met lekdrempels en een rechthoekige deur met bovenlicht, beschilderde houten lateien en strek.

• HOLEMANS H. & LEMMENS P.J. 1982: Molens van de Voorkempen en van Groot-Antwerpen, Nieuwkerken - Sint-Niklaas, 96.
  • PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10N3 (Ru-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Wylleman, Linda; Vandeweghe, Evert