Gemeentehuis van Stabroek

Beschrijving

Rechthoekig neorenaissance herenhuis van circa 1900 naar ontwerp van Louis De Vooght, ingeplant in beboomd parkje, met koetshuis en conciërgewoning aan westzijde.

Rechthoekig gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met naar het zuiden gerichte voorgevel. In 1954 in gebruik genomen als gemeentehuis. Verbouwd naar ontwerp van architectenbureau Van den Bergh-De Jongh; openbare aanbesteding op 27 juni 1966. Verbouwing interieur in 1971 onder meer valse plafonds, vloeren, sanitair, schilderwerken naar ontwerp van Albert Van den Bergh. Uitgebreid met noordvleugel (nok loodrecht op de straat) in 1982 naar ontwerp van Liv. Van den Bergh.

Baksteenbouw met verhoogde begane grond. Gemarkeerde zuidelijke voorgevel met gebruik van natuursteen voor kordonlijsten, vlakke banden, hoekblokken, steigergaten, omlijstingen. Middenrisaliet van drie traveeën onder schoudergevel. Tegen de westgevel torenvormige driezijdige uitbouw onder hoog schilddak (leien) met dakvorst. Tegen oostgevel rechthoekige toren van drie bouwlagen onder schilddak (leien) met dakvorst. Rechtoekige muuropeningen.

Aan westzijde bakstenen koetshuis en conciërgewoning van één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen en leien). Conciërgewoning met rechthoekige vensters en deuren; koetshuis met steekboogpoorten.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Stabroek, doss. 8, 10, 11.

Auteurs: Wylleman, Linda