Hoeve De Groene Zwaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Groene Zwaan

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen met kern uit de 17de eeuw (?), gevat tussen Dorpsstraat en Kleine Molenweg. Poort aan Kleine Molenweg, met gietijzeren hek, geeft toegang tot het grotendeels onverhard erf.

Woonhuis (nok parallel aan de straat) met kern uit de 17de eeuw; stalling (nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw tegen de zuidgevel van het woonhuis; stallingen (nok parallel aan de Kleine Molenweg), uit de 19de en 20ste eeuw aan westzijde; L-vormige schuur en stalling (nok parallel aan de straat), uit de 19de eeuw aan oostzijde. Voormalige herberg en hoeve, vermoedelijk ontstaan eind 17de eeuw. Eertijds vergaderplaats van de schout en de gezworenen van de heerlijkheid en werd aangeduid met de benaming "Sint-Joris". De huidige benaming verscheen eind 18de eeuw.

Woonhuis met noordelijke straatgevel - van het dubbelhuistype - met vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), met kern uit de 17de eeuw; binnentrap gedateerd 1656. Verbouwd in de 19de en de 20ste eeuw, zie muuropeningen en dak. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde en gepikte plint, banden van zandsteen. Aangepaste beluikte rechthoekige vensters met negblokken van zandsteen, arduinen dorpels en strek. Aangepaste rechthoekige deur met bovenlicht, in zandstenen omlijsting van negblokken met kwarthol beloop; latere arduinen latei en strek. Rechthoekige gevelsteen met beschilderde afbeelding van een zwaan en opschrift "Dit is in de groen Swaen. Met den wille van Godt word er al gedaen". In het tweede kwart van de 20ste eeuw verbouwde zuidgevel met rechthoekig aanbouwsel onder schilddak (mechanische pannen), ingewerkt in bakstenen stalling (nok loodrecht op de straat) onder mank zadeldak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen met houten lateien en oculi.

Sterk verbouwde bakstenen stallingen aan westzijde, tegen Kleine Molenweg; rechthoekig gebouw van één bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Gedeeltelijk verhoogd aan oostgevel met aanpalende stalling van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met kern uit de 19de eeuw, vernieuwde gevels en muuropeningen uit de 20ste eeuw.

L-vormig gebouw met langsschuur (nok parallel aan de straat) en aangebouwde stalling (nok loodrecht op de straat) tegen noordgevel. Baksteenbouw op gepikte plint; wolfsdaken met strobekleding en nok voorzien van pannen. Rechthoekige deuren en poorten met houten lateien; oculi in westgevel langsschuur.

• JOPPEN E., Mondelinge mededeling (1984).

Auteurs: Wylleman, Linda