Herenhuis Tollenberg

Beschrijving

Tollenberg zie recente benaming op borstwering. Alleenstaand herenhuis uit het tweede kwart van de 18de eeuw, van het dubbelhuistype, gelegen in beboomde tuin met deels gekasseid voortuintje afgesloten door haag en ijzeren hek op bakstenen plint met arduinen afdekking. Rechthoekig gebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak (kunstleien) met sierlijke vorstkam, twee ouil-de-boeufs en centraal rechthoekig dakvenster in houten omlijsting met gebogen waterlijst; jaartal 1770 op gevelstenen met opschrift "Den 9 mey 1770" "IMIH-MVGD".

Bakstenen gebouw met gecementeerde noordgevel, op gecementeerde plint. Noordgevel met deels beluikte steekboogvensters en zuidgevel met deels getraliede en beluikte rechthoekige vensters; in vlakke beschilderde omlijsting van arduin. Ten noorden steekboog- en ten zuiden rechthoekige deuren in dito omlijsting. Zuidgevel met geprofileerde en bepleisterde fries onder kroonlijst op klossen.

Recent aanbouwsel van één bouwlaag onder plat dak tegen de oostgevel.

Auteurs: Wylleman, Linda