Jongensschool Sint-Wybrecht

Alleenstaand gebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw op omhaagd domein.

Baron Henri van de Werve liet de eerste vrije jongensschool in de Schoolstraat bouwen in 1879. In 1884 aangenomen door het gemeentebestuur. In 1910 vervangen door het huidige gebouw met twee klaslokalen. Vergroot met een derde klas in 1912. Beschadigd tijdens Eerste Wereldoorlog. Verbouwing klaslokalen en bijbouwen vierde klas in 1933. In 1941 nogmaals vergroot met drie klassen en in 1953 en 1958 nog telkens met een klas vergroot.

Westelijke voorgevel van veertien traveeën oorspronkelijk elf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, roofing). Beschilderde baksteenbouw op arduinen plint. Vlakke banden, rechthoekige panelen met guirlandes bij borstwering. Licht verhoogde drie middentravee met driezijdig fronton. Rechthoekige vensters op lekdrempels; rechthoekige deuren onder rechthoekige panelen met onder meer opschrift "Vrije school van Schilde". Aanbouwsels onder platte daken aan noordzijde

• LEMBRECHTS L. & OORTS M., Korte historiek van de jongensschool Sint-Wybrecht, in Jaarboek 1979. Scilla, orgaan van de heemkundige kring Scilla v.z.w., Schilde, 1979, 26-45.

Auteurs: Wylleman, Linda