Dobbelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dobbelhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Dobbelhoeve

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dobbelhoeve met omgeving

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen op deels omhaagd en omheind domein met kleine met gras begroeide voortuin en boomgaardje aan zuidwestzijde. Omringd door landbouwgebied met voornamelijk weiland.

Bestaande uit L-vormig gebouw waarin oorspronkelijk twee woonstalhuizen (nok parallel aan de straat), nieuwere stallingen aan west- en noordzijden, langsschuur (nok parallel aan de straat) aan oostzijde, rechthoekige houten langsschuur (nok loodrecht op de straat) onder afgewolfd dak (cementpannen) aan westzijde, ten slotte gezamelijk bakhuis (nok loodrecht op de straat) aan zuidzijde; oudste gedeelten uit het derde kwart van de 18de eeuw (?) verbouwingen uit het vierde kwart van de 19de eeuw (?) en de 20ste eeuw.

Gelegen op de Bredeveldse heide, en voor eerst vermeld in 1541. Maakte deel uit van het leen Bredeveld. De hoeve was reeds in twee woningen gesplitst in 1644. In 1689 werd het een afzonderlijk achterleen en kwam het in bezit van de familie Bosschaerts. In 1775 in bezit van baron Philippe van de Werve en vermoedelijk liet hij voor 1778 de hoeve opsplitsen.

Zuidelijke voorgevel woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), deurtravee verhoogd met rechthoekig dakvenster onder zadeldak; uit het derde kwart van de 18de eeuw (gevelsteen met jaartal 1341 aangebracht in het vierde kwart van de 19de eeuw). Verankerd bakstenen gebouw. Beluikte en getraliede, beschilderde kruiskozijnen van zandsteen, met hoekblokken en tweeledige ontlastingsbogen. Steekboogdeur in beschilderde zandstenen omlijsting met kwarthol beloop, negblokken en diamantkopvormige sluitsteen.

In verlengde uitspringend voormalig stalgedeelte van vier traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd dak (mechanische pannen), verbouwd tot woonruimte in het derde kwart van de 20ste eeuw met vernieuwde muren en nieuwe rechthoekige muuropeningen. Tegen westgevel palend woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) onder zadeldaken (mechanische pannen), met kern uit de 18de eeuw, recente verhoging en verbreding zie muurvlechtingen van de zuidgevel en bouwnaad van de westgevel. Zuidgevel met rechthoekige deur in beschilderde omlijsting van zandsteen met negblokken en rechthoekig bovenlicht. Verder beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels; stalgedeelte met rechthoekig venster, deur en poort.

Rechthoekige langsschuur onder schilddak (mechanische pannen), met kern uit de 18de eeuw, in de loop van de 20ste eeuw vernieuwde muren, recente aanbouwsels bij west- en noordzijden.

Merkwaardig rechthoekig bakhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Puntgevels met top- en schouderstukken en muurvlechtingen. Langsgevel met rechthoekig venstertje in beschilderde omlijsting van zandsteen met hoek- en negblokken. Rechthoekige deur met houten latei en ontlastingsboog, onder ovale beglaasde nis met Mariabeeldje.

• VAN DER AVERT W., De oude heerlijkheid Bredeveld tussen Schilde, Halle en Oelegem, in Jaarboek 1981, v.z.w. heemkundige kring "De Brakken" Oelegem, p. 24-31.

Auteurs: Wylleman, Linda