Boerenhof Tolhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhof Tolhuis

Beschrijving

Boerenhof horend bij het "Tolhuis" dat ten westen ligt; omhaagd erf, toegang afgelijnd door twee hardstenen pijlers. Herstelde langgestrekte hoeve met woonhuisgedeelte (ten westen), stal en schuur; verspringende noordelijke en zuidelijke gevellijnen; zadeldaken van verschillende hoogte (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat) afgewolfd aan oostzijde en bekroond met windwijzer; mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw (?).

Verankerde baksteenbouw met betraliede rechthoekige vensters. Woonhuis met zuidelijke voorgevel van drie traveeën, vensters met kwartholbeloop, tussendorpel en negblokken. Rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting met negblokken en getralied rechthoekig bovenlicht. Westelijke zijgevel met vlechtingen, opkamer- en keldervensters aan noordzijde.

Derde travee aan zuidelijke stalgevel hoger opgaand met getrapt dakvenster. Noordgevel met korfboogpoorten en oostgevel met rechthoekige schuurdeur, radvenster in top.

Auteurs: Steyaert, Rita