Kapucienenhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Kapucienenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapucienenhoeve

Beschrijving

Boerderij gelegen aan noordzijde van de straat op de hoek met aardeweg: Kapucienendreef; in de volksmond zogenaamd "Klooster- of Kapucienenhoeve".

T-vormig woonstalhuis in kern opklimmend tot de 17de eeuw, ten noorden langsschuur van 1742 (zie datering in gesinterde steen). Woonhuis van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), ten oosten haaks hierop aansluitende stalling onder zadeldak (mechanische pannen en golfplaten).

Westelijke voorgevel van verankerde baksteen met bepleisterde daklijst en witgeschilderde banden. Getraliede rechthoekige vensters met arduinen dorpels onder strekse ontlastingsboog, eerste travee met opkamervenster. Tweede travee: beschilderde en geprofileerde rondboogdeur met diamantkopsleutel en -imposten, negblokken. Zijgevels met vlechtingen en sporen van vroegere toestand (daklijn, vlechtingen). Noordgevel met twee bewaarde kloosterkozijnen, getraliede rechthoekige vensters en dito keldervenstertje met uitspringende dorpels. Zuidgevel met getralied rechthoekig opkamervenster boven rechthoekig kelderraam, rechthoekige luiken. Stalling: verankerde baksteenbouw met getoogde en rechthoekige muuropeningen.

Ten noorden bakstenen langsschuur van vier traveeën onder afgewolfd zadeldak (golfplaten), westgevel met datering 1742 in gesinterde steen onder drie ronde uilengaten, rechthoekige poort. Zuidgevel met rondboogdeurtje en dito luiken. Uitgespaarde zuidoostelijke hoek met rechthoekige poort, houten beplanking aan oostzijde.

Auteurs: Steyaert, Rita