Steenbakkerij Landuydt

Beschrijving

Vermoedelijk opgericht circa 1916 (zie datering administratieve gebouwen aan de Kapelstraat) en gesloten in 1978. Aan Rupelzijde van oost naar west: een serie klampovens, een ringoven met schouw aan westzijde en twee zig-zagovens met schouw aan zuidzijde, alle ovens met nok loodrecht op de Rupel. Bij bezoek in augustus 1983 vrijwel volledig gesloopt. De droogloodsen waren reeds eerder verdwenen.

Een onderdoorgang onder de Kapelstraat leidt naar ateliers en voorbereidingskamer waarachter bewaarde "klootweg".

Fabriekshal met getrapt gevelfront met opschriften "Kranen" "Briqueteries et ateliers Landuydt", "Baggers". Bakstenen gebouw met rechthoekige en boogvormige muuropeningen met metalen roedeverdeling.

Aan de Kapelstraat, voormalige administratieve gebouwen gedateerd 1916 in fronton. Dertien traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Eerste, vijfde, negende en dertiende travee verhoogd met fronton. Rechthoekige vensters en deur met gietijzeren latei ondergebracht in verdiepte muurvlakken. Gesloopt.

Auteurs: Plomteux, Greet