Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

• is aangeduid als beschermd monument Schoolgebouw

Beschrijving

Voormalig schoolgebouw "papscholeke", later openbare bibliotheek en lokaal voor jeugdbeweging, omgeven door omhaagde beboomde tuin. Neogotisch gebouw op T-vormig grondplan van 1880; baksteenbouw op een hoge beschilderde plint.

Vooraan dubbelhuis van drie + één travee en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), haaks hierop vleugel van vijf + één traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen).

Lijst- en trapgevels gemarkeerd door overhoeks geplaatste lisenen (lijstgevels) en baksteenfriezen (trapgevels), omgetrokken kroonlijsten boven overhoekse muizentand. Hoeken en toppen bekroond door overhoekse topstukken met bolarnamenten. Steekboogvensters onder bakstenen waterlijst, aangepaste rechthoekige vensters in achterbouw. Vooraan houten portiek met puntgevel op zuiltjes, steektrap (acht treden).

• Reets "papschooltje" herleeft, in Gazet van Antwerpen, 23 en 24 februari 1980, 27.

Auteurs: Steyaert, Rita