Brouwerij Den Bol

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Den Bol

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Brouwerij Den Bol met omgeving

Beschrijving

Voormalige brouwerij gelegen op hoek met Bolkerhoeveweg en op het oostelijk uiteinde van de dorpskern. Bestaande uit aan rooilijn gelegen woonhuis (nok parallel aan de straat) en rechthoekige schuur aan zuidwestzijde (nok parallel aan de Bolkerhoeveweg). Gelegen in ommuurde (zuidwestelijke en noordzijde) en beboomde tuin. Op hoek met Bolkerhoeveweg kastanje- en lindebomen.

Voor eerst vermeld als herberg in 1655 en oudste vermelding van de brouwerij in 1688, toen eigendom van Cornelis van Tichelt die de brouwerij deels had aangekocht van Cornelis de Vlaeminck en deels had geërfd. Brouwerij en woonhuis werden regelmatig vergroot en vernieuwd in de loop van de 19de en de 20ste eeuw onder meer in 1869, 1871, 1891, 1912, 1920 en circa 1982.

De brouwerij zelf werd in 1942 afgebroken, zodat nog enkel het woonhuis en de schuur bewaard bleven. Woonhuis met noordgevel van zeven traveeën (eerste twee traveeën opkamer) en één bouwlaag onder zadeldak (leien), uit de 19de eeuw met mogelijk oudere kern.

Gecementeerd bakstenen gebouw op arduinen plint. Pseudo-hoekstenen; hoofdgestel met kordonlijst, spiegels en kroonlijst op klosjes. Rechthoekige vensters in vlakke gecementeerde omlijsting met siersluitsteen, arduinen lekdrempels; rolluikkasten. Rechthoekige deur met bovenlicht, in vlakke omlijsting met kroonlijst; rechthoekig bovenlicht met metalen verdeling (bij verbouwing circa 1982 vervangen door zandstenen rondboogdeur met rond bovenlicht). Zijpuntgevels met windborden en rondboogvensters met ijzeren leuningen.

Beschilderde bakstenen schuur met lange muurankers, vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 20ste eeuw; rechthoekige vensters en poorten met houten dorpels.

• VAN DER AVERT W., Brouwerij "den Bol" in Oelegem, in Jaarboek 1980, Heemkundige kring "De Brakken" Oelegem v.z.w., 26-31.

Auteurs: Wylleman, Linda