Vriesele hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vriesele hoeve

Beschrijving

Eertijds hoeve met losstaande bestanddelen, uit het vierde kwart van de 18de eeuw (?) heden verbouwd tot woning. Omhaagd terrein gelegen in zuidoostelijke hoek van het domein Bleyckhof.

Bestaande uit grotendeels gesloopt voormalig woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) aan noordzijde van het erf, voormalige dwarsschuur (nok parallel aan de straat) aan westzijde en bakhuis (nok parallel aan de straat) aan zuidoostzijde; ronde gekalkte bakstenen waterput en houten wip aan zuidzijde voormalig woonstalhuis.

Voormalig woonstalhuis met bewaard woonhuisgedeelte; zuidgevel van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw; een bolkozijn, een rechthoekig venster en rechthoekige deur met houten lateien en gekalkte rand. Vroeger staldeurtje steekboogvormig en eveneens met gekalkte rand. Inmiddels hersteld en vergroot aan oostzijde met rechthoekig aanbouwsel (garage) onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Voormalige rechthoekige bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (mechanische pannen). Hoeklisenen met zandstenen banden, licht uitspringende poorttravee. Rondboogpoort met verankerde sluitsteen. Bij de geslaagde verbouwing in 1979 naar ontwerp van architectenassociatie Jean Waterkeyn, Thierry Cols, Etienne van Caster, Fons Weekx, Paul Hens en Gilberte Wijckmans, bleven volume en muuropeningen aan oostgevel bewaard alsook de binnenconstructie. Niettegenstaande de schuur ingericht werd als woning bleef het toch herkenbaar als schuur. De woonruimten zijn gesitueerd op verschillende niveau's, bereikbaar met een centrale gaanderij. Tevens worden deze ruimten gedragen door een metalen structuur.

Rechthoekig bakhuisje onder schilddak (Vlaamse pannen). Baksteenbouw met houten hoek- en middenstijlen alsook houten muurplaat.

• S.N., in A plus, tweemaandelijkse publicatie van Informatiecentrum voor Architectuur, Stedebouw en Design v.z.w., Brussel, dec. 1982 - jan. febr. 1983, nummer 78/80, 28-29.
  • W.S., Werd "Vriesele hoeve" gered of verknoeid?, in De Morgen, 7 november 1979, 9.

Auteurs: Wylleman, Linda