Lagere gemeenteschool voor jongens

Beschrijving

Rechthoekig gebouwtje aan straatzijde, van 1859, verbouwd in 1931 en circa 1971; poort van 1955 geeft toegang tot beboomde speelplaats met aan westzijde rechthoekig gebouw waarin klaslokalen van 1912 en 1925, verbouwd in 1971-73; aan noordzijde nieuwe bouw met turnzaal van 1970-1972 (eerstesteenlegging op 27 juni 1970, zie gedenksteen bij noordgevel).

De school aan het kerkhof, herbouwd in 1828, kwam niet meer in aanmerking voor vergroting zodat het gemeentebestuur gronden aankocht naast de pastorie voor de opbouw van een school en gemeentehuis. Naar ontwerp van Eugeen Gife werd dan in 1859 het huidig schooltje met een klaslokaal gebouwd. Openbare aanbesteding op 24 december 1858 en voltooiing in november 1859. In 1875 voorzien van nieuw meubilair, schouwen en toiletten. Opbouw van twee klaslokalen, overdekte galerij en toiletten, aan westzijde van de speelplaats, in 1912 naar ontwerp van Karel Mattheys. Openbare aanbesteding maart 1912 en voltooiing in november 1912. Het oude klaslokaal werd sinds 1913 gebruikt als bergplaats maar blijkbaar ook nog als klas. In 1925 gebouw van 1912 naar ontwerp van Karel Mattheys verlengd met twee klaslokalen. Verbouwing oude klas in 1931 naar ontwerp van Frans Sel: uitspringende gebouwtjes aan westgevel afgebroken en westgevel voorzien van nieuwe vensters en deuren, vernieuwen dak. Naar ontwerp van Jules Pingnet in 1955 kleine herstellingen: toiletten, galerij, nieuwe inkompoort. Verbouwingswerken in 1971-1973 naar ontwerp van Walter Toubhans onder meer plaatsen elektrische installatie, centrale verwarming, opbouw turnzaal, vernieuwen van het oudste klaslokaal, opbouw verbindingsgang aan westgevel van de klaslokalen van 1912 en 1925.

Aan de straat gelegen gebouw van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1859 naar ontwerp van Eugeen Gife (zie gedenksteen met opschrift: "T. Teichmann Gouv. der Prov./J.F. Verpoten Burg./E. Gife arch. 1859"). Bakstenen gebouw op arduinen plint. Travee-indeling door middel van geblokte bakstenen pilasters met arduinen lijstkapiteel; pilasters met elkaar verbonden door steekbogen. Steekboogvensters in bakstenen omlijsting, geprofileerde lekdrempels.

Vleugel aan westzijde van 1912 en 1925 naar ontwerp van Karel Mattheys (zie gedenkstenen aan weerszijden van de deuren). Lijstgevel van tien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien). Verankerde baksteenbouw, ritmerende lisenen verbonden door steekbogen bij venstertravee. Drieledige vensters met stijlen van natuursteen, rondboogdeuren waarboven rechthoekige panelen met opschriften "Voor onze kinderen, de burgers van Oelegem" en "Onze jeugd onze hoop".

• Provinciaal Archief Antwerpen, Scholen, Oelegem centrum dossiers 1, 4, 6, 8, 10, 13, 14, 22, 23.

Auteurs: Wylleman, Linda