erfgoedobject

Runtvoorthoeve

bouwkundig element
ID
13973
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13973

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Runcvoorthoeve met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Runtvoorthoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Runcvoorthoeve: schuur
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve, eertijds omgracht, met losstaande bestanddelen, gelegen op een met gras begroeid en omheind domein; omringend weiland. Recente woning (nok parallel aan de straat) van 1976-77 ter vervanging van woonstalhuis; minder belangrijke stal (nok loodrecht op de straat) uit de 19de eeuw, verbouwd in 1976-77 aan westzijde.

Een merkwaardige, in 1976-77 gerestaureerde langsschuur (nok parallel aan de straat) aan zuidzijde, uit de 18de eeuw met mogelijke kern uit 17de eeuw, in de eerste helft van de 20ste eeuw werd het vakwerk grotendeels vervangen door bakstenen muren.

Voor het eerst vermeld in 1602. Eigendom van Constant van Halmale in 1632 en van Ignatius de Villegas in 1704. Verder in handen van de Robiano (1770), de Man d'hobruge (1838), de la Forest-de Buisseret (1867), van de Werve (1874), de la Boussière Thieunne (1924) en zo meer. In 1975 samen met meer dan 15 hectare aangrenzende gronden aangekocht door de N.V. "Rentfort".

Witgeschilderd rechthoekig woonhuis en stalling van één bouwlaag onder zadeldak (leien). Rechthoekige langsschuur onder schilddak (riet), met gebint vermoedelijk uit de 17de eeuw. Verankerd en witgeschilderd bakstenen gebouw op gepikte plint. Oorspronkelijk in vakwerkbouw waarvan overblijfsel in oostgevel. Uitgespaarde zuidoostelijke hoek, gedeeltelijk met verticale houten beschieting. Getoogde en rechthoekige muuropeningen.

  • VAN DER AVERT W., Van Rijksgrens tot knelpunt!! De Runtvoort in Oelegem, in Jaarboek 1980, Heemkundige kring "De Brakken" Oelegem v.z.w., 18-25.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Runtvoorthoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13973 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.