erfgoedobject

Maalderij

bouwkundig element
ID
13972
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13972
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Maalderij (nok parallel aan de straat) gelegen op einde van de dorpskern namelijk op hoek met Oudstrijdersstraat. In de 20ste eeuw vernieuwd maaldershuis aan oostzijde. Omhaagd domein met deels geplaveid erf.

In de 18de eeuw stond hier een hoeve bij de houten molen die afgebroken werd in 1940. In een afzonderlijk maalderijgebouw, opgericht na 1809, werd een smouterij en oliemolen ondergebracht. Vermoedelijk in 1875 vergroot of vervangen door het huidige gebouw (zie muurankers aan de zuidgevel). Het is een typische, doch niet uitzonderlijke, semi-industriële maalderij. Deze maalderij ontstond op een ogenblik dat - door de invoer van vreemde granen en vrac - het zwaartepunt in het maalderijbedrijf zich reeds verplaatste naar de moderne(re) grootschalige cylindermaalderijen. Bij het hier besproken maalderijtype lag de klemtoon op de verwerking van de lokale oogst. Oliemolen in 1922 vervangen door magazijn en in 1936 werd vergunning gegeven tot het plaatsen van elektrische motor. Momenteel nog steeds in gebruik.

Functioneel rechthoekig bakstenen gebouw, met gekalkte oost- en zuidgevels; negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) en haakse middenvleugel van drie bouwlagen onder zadeldak (golfplaten). Rechthoekige vensters met arduinen dorpels, aantal met houten dorpels. Deurtravee verhoogd met houten laadluik onder zadeldak. Rechthoekige deur met afgeronde hoeken en rechthoekige poort met houten latei. Aan westgevel houten open aanbouwsel onder lessenaarsdak (golfplaten) en aan oostgevel afdak met golfplaten verbonden met maaldershuis.

Interieur met een sedert eeuwen beproefde houtstructuur, op gelijkvloerse verdieping, op één plaats ondersteund door een gietijzeren zuil. Technische installatie: traditionele, verticale produktiecyclus (stapelen op hoogste bouwlaag, vervolgens kuisen van granen en malen op de begane grond). Op gelijkvloerse verdieping twee traditionele maalstoelen op horizontale lineaire aandrijving waarvan de as verbonden is met electromotor uit de 20ste eeuw; haverpletter. Builinstallatie is blijkbaar verdwenen.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, VI, Oelegem, dossier 20.
  • LINTERS A., Onuitgegeven nota's (1978).
  • VAN DER AVERT W., Een twijfelachtige toekomst De Oelegemse maalderij, in Jaarboek 1980, Heemkundige kring "De Brakken" Oelegem, v.z.w., p. 12-17.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maalderij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13972 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.