Hoeve de Lentberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve de Lentberg

Beschrijving

Oorspronkelijk langgestrekt hoevetje, mogelijk met 17de-eeuwse kern en toen opgebouwd in vakwerk zie muurplaat. Gelegen op hoek met Muizenheuvelstraat met omhaagde boomgaard aan zuidzijde.

Rechthoekig gebouw, met inspringende zuidoostelijke hoek, van één bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Eerste vermelding van een stede in 1605. Kwam in 1833 in het bezit van de familie van de Werve de Schilde. Gebouw zwaar beschadigd in 1945. Hersteld en van nieuwe vensters en deur voorzien in 1974.

Verankerde baksteenbouw, stalling- en schuurgedeelte met gekalkte zuidgevel. Houten daklijst waaronder stroomlaag. Woonhuisgedeelte met in 1974 aangebracht kruis- en bolkozijn, alsook deur. Verder rechthoekig venster, laadluik en deur met houten lateien. Stalling en schuur met klimmende dakkapel en enkele rechthoekige deurtjes. Overige gevels met kleine rechthoekige venstertjes met houten dorpels. Rechthoekige poort bij rechter travee noordgevel.

• VAN DER AVERT W., Onuitgegeven nota's (1984).

Auteurs: Wylleman, Linda