Dobbelhoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk woonstalhuis (?) schuin ingeplant ten opzichte van de straat en gelegen binnen omheind en met gras begroeid domein. Rechthoekig gebouw met uitgespaarde zuidwestelijke hoek; vier traveeën en één bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen), met kern uit de 18de eeuw (zie westgevel) en toen opgetrokken in vakwerkbouw, vernieuwd in de tweede helft van de 19de eeuw en in de 20ste eeuw. Vermoedelijk tussen 1758 en 1783 in twee woningen gesplitst want in 1783 komen twee eigenaars voor. In 1859 werd het gedeelte in bezit van Jacobus Blockx vernieuwd namelijk vakwerkbouw vervangen door baksteen. Nogmaals gedeeltelijk vernieuwd in 1876. Verankerde baksteenbouw op gecementeerde en beschilderde plint, hoekblokken van zandsteen aan zuidwestelijke hoek. Beluikte rechthoekige vensters en rechthoekige deuren en poort met houten lateien. Talrijke sporen van verbouwingen namelijk bouwnaad in zuidgevel, bouwnaden westgevel wijzend op verbreding en afbraak. In de westgevel twee banden van zandsteen, gedichte rondboogdeur met gedicht ovaal bovenlicht. In 1984 gesloopt en vervangen door nieuwe bouw met hetzelfde volume.

• VAN DER AVERT W., Onuitgegeven nota's (1984).

Auteurs: Wylleman, Linda