Afspanning Bloemendael

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning Bloemendael

Beschrijving

Oorspronkelijk langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat) uit de 19de eeuw, boerenhuis van 1916; omhaagd domein met boomgaard aan westzijde. Recent ingericht tot café.

Komt voor eerst voor in 1720 en meestal aangeduid als stede aan de Molenheide. Op de grens Halle-Oelegem, zijnde ten noorden van de hoeve stond de molen van Halle. Gebouwen vergroot in 1859, 1871 en 1882. Een aanhorigheid werd gedeeltelijk gesloopt in 1890 en het boerenhuis werd herbouwd in 1916.

Rechthoekig gebouw met uitbouw aan noordgevel, van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Verankerde en gekalkte baksteenbouw op gecementeerde en gepikte plint. Getrapte baksteenfries en oostgevel met leegstaande heiligennis met bekronend kruisje. Enkele beluikte steekboogvensters en voorts voornamelijk rechthoekige muuropeningen met houten latei.

• VAN DER AVERT W., Onuitgegeven nota's (1984).

Auteurs: Wylleman, Linda