Stedelijke Basisschool Victor Van de Walle

Stedelijke basisschool, gesticht in 1899 door Victor Van de Walle (zie arduinen gedenkplaat).

Dubbelschool in neo-Vlaamserenaissance-stijl (zie liberale gezindheid van de opdrachtgevers) van 1898-1901 naar ontwerp van architect Th. Vanden Bergh; nieuwe vleugels en verbouwingen, circa 1954-1978, onder meer naar ontwerp van architect A. Installé en in de jaren 1990.

Smal hoofdgebouw met hoofdingang, conciërgewoning en aanpalende overdekte binnenplaats, geflankeerd door twee identieke, achteruitwijkende vleugels met voortuin, in oorsprong respectievelijk jongens- en meisjesschool, met ieder zes klaslokalen, een turnzaal, een bibliotheek, een aparte speelplaats met overdekte koer, en een eigen directie.

Centraal gedeelte met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) verhoogd met halsgevel waarop wapenschild van de stad Mechelen door Boudewijn Tuerlinckx. Zijvleugels van dertien traveeën en één bouwlaag onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien), eveneens boven centrale deurtravee verhoogd met halsgevel. Baksteenmetselwerk gecombineerd met natuursteen (plint, speklagen, kordons, hoekstenen, omlijstingen, consoles, sierstukken) en tegeltableaus, onder meer met opschrift GEMEENTE-SCHOOL boven de hoofdingang, JONGENS en MEISJES boven de zijingangen. Verschillende muuropeningen; hoofdingang met originele houten vleugeldeur.

Interieur: bewaarde binnenindeling met verlaagde plafonds in de klaslokalen; voormalige turnzalen met bewaarde, maar niet meer zichtbare spitse houten overkapping met trekbalken. Overdekte binnenkoer met bewaarde, maar niet meer zichtbare koepel van glas en metaal; bakstenen binnenmuren met siermotieven en ontlastingsbogen van gesinterde steen, doorbroken door gekoppelde, eikenhouten klassendeuren onder ijzeren latei.

Speelplaats aan Pareipoelstraat afgesloten met bakstenen muur met spaarvelden en trapgevel boven heden dichtgemetselde poort.

• PROVINCIAAL ARCHIEF ANTWERPEN, Scholen, Mechelen, Brusselsesteenweg, dossiers 1, 3, 4, 5, 7, 9, 13.
  • DE GREEF P., Schoolgebouwen blikvangers van de vierde Open Monumentendag, Mechelen, 1992, p. 38-41.

Auteurs: Plomteux, Greet