Hof van Grimmegem of Cinnegem

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen uit de 19de eeuw (?), verbouwd in de 20ste eeuw, ingeplant binnen omhaagd domein. Bestaande uit woonstalhuis (nok loodrecht op de straat) en U-vormig complex waarin wagenhuis en voormalige langsschuur (stallingen) aan oostzijde.

Ginnegem was in de 13de eeuw in bezit van de abdij van Tongerlo. Tot 1636 in bezit van de Sint-Bernardsabdij van Hemiksem en in 1636 overgedragen aan het bisdom Antwerpen. Verkocht als zwart goed tijdens de Franse Revolutie.

Woonhuis aan zuidzijde met één kamer vergroot in 1866; gedeeltelijke verbouwing in 1881. Bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). U-vormig complex met overkragende daken en windborden; veelvuldig gebruik van gesinterde baksteen voor poortomlijstingen. Rechthoekige muuropeningen, wagenhuis met rondboogpoorten.

• VAN DER AVERT W., Onuitgegeven nota's.

Auteurs: Wylleman, Linda