Grote Spaendervoorthoeve

Beschrijving

Oorspronkelijk, langgestrekte hoeve (nok parallel aan de straat) met kern uit de 18de eeuw (?), in het derde kwart van de 20ste eeuw verbouwd tot woonhuis; omhaagde tuin met waterput aan oostzijde.

Vermeld als stede in 1605. In 1838 verdeeld in twee woningen, en in 1882 vergroot met stal en oven. In 1887 werd een oven afgebroken en vervangen door een bakhuis. Verbouwd tot één woning in 1920, doch reeds in 1927 gesplitst in drie delen en genaamd "De drie Boerkens". In 1931 teruggebracht tot een woning. De benaming "Spaandervoort" werd gegeven aan de streek rond de huidige Knodbaan zodat deze benaming voor meerdere hoeven voorkomt.

Rechthoekig gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en cementpannen), met drie recent aangebrachte dakvensters onder zadelpannen aan westelijke straatgevel. Verankerde baksteenbouw met tal van gedichte muuropeningen. Oorspronkelijk woonhuisgedeelte (oostgevel) met rechthoekige beluikte en getraliede vensters en rechthoekige deur met arduinen dorpels. Overige recente muuropeningen rechthoekig met houten lateien. Westgevel met klein aantal rechthoekige venstertjes en rechthoekige poort. Tal van bouwnaden en gedichte muuropeningen onder meer gedichte vensters en deuren bij westgevel, gedicht steekboogvenstertje en poort bij zuidgevel.

• VAN DER AVERT W., Oelegems raadsel opgelost. De Grote Spaendervoorthoeve bestaat nog, in Jaarboek 1980, Heemkundige kring "De Brakken" Oelegem v.z.w., 9-11.
  • VAN DER AVERT W., Onuitgegeven nota s (1984).

Auteurs: Wylleman, Linda