Burgerhuis naar ontwerp van P.J. Rooms

Beschrijving

Herenhuis in eclectische, art-nouveaugetinte stijl, 1906, naar ontwerp van architect P.J. Rooms. Vrijwel identieke copie van de eigen woning van architect F. Hemelsoet te Schaarbeek, Prinses Elisabethlaan nummer 22, van 1902.

Speels opgebouwde gevel van drie traveeën en twee bouwlagen plus souterrain, verhoogd met toren, dakkapel en schoudergevel aanleunend tegen pseudo-mansardedak (kunstleien).

Recent beschilderd parement van witte geglazuurde baksteen met afstekende constructieve elementen van arduin en oorspronkelijk twee graffitipanelen; art-nouveauvormgeving van de natuurstenen onderdelen, alsook van het smeedwerk aan keldervensters, leuningen, sierankers, nokversieringen en voetkrabber. Verschillend gevormde muuropeningen, onder meer opmerkelijke keldervensters; schouderboogdeur met rondbogig bovenlicht, zware arduinen latei, beglaasde ijzeren deur met wafelmotief en initialen J.G.R. in waaier (naar de opdrachtgever Gierts, brouwer te Mechelen en diens vennoot Raamdonck, zie Hoveniersstraat nummers 1-3).

Grotendeels aangepast interieur met onder meer in het tweede kwart van de 20ste eeuw aangepaste veranda.

• KADASTER ANTWERPEN, Mutatieregisters Mechelen, schetsen, 1907/56.
  • STADSARCHIEF MECHELEN, Modern Archief 4460, 1906, nummer 223.
  • Brussels bouwkundig erfgoed circa 1900, in Bouwkundig erfgoed in Vlaanderen, M75+ Berichtenblad, nummer 53, november 1979, p. 24-25.

Auteurs: Plomteux, Greet