erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Gummarusparochie

bouwkundig element
ID
13914
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13914
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalige pastorie. Alleenstaande woning met neoclassicistisch uitzicht van het dubbelhuistype. Ingeplant binnen ommuurd terrein aan de oever van de Nete. Pastoor Geens begon in 1724 met de opbouw van deze pastorie die afgewerkt werd onder pastoor Joseph Antoon Peeters circa 1795 gedeeltelijk vernieuwd en in 1846 voorzien van een bovenverdieping.

In 1876 werden naar ontwerp van Eugeen Gife het hoofdgebouw hersteld en de aanbouwsels herbouwd en gebouwd. Het noordelijk aanbouwsel werd namelijk herbouwd en het zuiden met moos en bakhuis toen opgebouwd. Heden verkeert het gebouw in vervallen toestand. Westelijke voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw - tweede kwart van de 19de eeuw - vierde kwart van de 19de eeuw. Flankerende rechthoekige aanbouwsels van één à drie traveeën en één bouwlaag onder aanleunend schilddak (zink). Beraapt en gecementeerd bakstenen gebouw, houten kroonlijst op klossen. Beluikte rechthoekige vensters op lekdrempels.

Rechthoekige deur, met steektrap, in vlakke omlijsting van arduin met kroonlijst op consoles. Identieke oostgevel met deur in vlakke omlijsting van arduin. Aanbouwsels met rondboogvormige muuropeningen.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Emblem, Sint-Gummarus, dossiers 1, 2, 3.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie van de Sint-Gummarusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13914 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.