Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Onderwijzerswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) van 1876, en klaslokalen van vijftien traveeën en één (eerste zeven traveeën) à twee bouwlagen onder zadeldaken (leien), uit het vierde kwart van de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw. Daar het huis "De Spijker", dat sinds de 16de eeuw gebruikt werd als gemeentehuis en school, niet meer voldeed, werd een nieuwe gemeenteschool naar ontwerp van Eugeen Gife gebouwd. Plechtige ingebruikneming op 15 juli 1877 (zie gedenksteen met opschrift "C. Peeters Burgemeester, J.F. Peeters schepen, L.J.C. Anthoni schepen, P.F. Beollens secretaris, M. Ridder E. Pycke gouverneur, M.E. Gife Provinciaal Bouwmeester 15 july 1877"). Toen bestaande uit onderwijzerswoning en twee klaslokalen met speelplaats; een derde klas werd toegevoegd in 1906 en een vierde in 1924. Twee klaslokalen werden toegevoegd in 1930-31 in de bijgebouwde bovenverdieping van de derde en vierde klas.

Baksteenbouw op arduinen plint. Onderwijzerswoning opgevat als dubbelhuis met risalietvormende deurtravee verhoogd met rondboogvormig dakvenster onder zadeldak; rechthoekige muuropeningen. Klaslokalen met travee-indeling door middel van vlakke bakstenen pilasters met geprofileerde kapitelen en verbindende steekbogen waardoor de steekboogvensters en deuren in een verdiept gevelvlak komen te liggen. Licht uitspringende deurtravee gemarkeerd door gekornist driezijdig fronton.

• DE BELSER A., Bijdrage tot de geschiedenis van Broechem, Broechem, 1963, 228-234.

Auteurs: Wylleman, Linda