Hoeve Nederhinne

Beschrijving

Woonstalhuis, oorspronkelijk langgestrekte hoeve, ingeplant op omhaagd en omheind domein met moestuin aan zuidzijde. Oorspronkelijk vakwerkbouw met bakstenen haarden en kelder uit de 15de eeuw. Afgebrand in 1584 en kort daarop herbouwd in steen. Verbouwd in de 17de eeuw. Moerbalk in woonhuis met balkslof waarop Sint-Andrieskruis, jaartal 1771 (mogelijk herinnering aan toenmalige eigenaars of herinnering aan herstel), klaverblad en de initialen ES (Elisabeth Steylaerts) en PVB.

Hersteld in 1970-1978 met respect voor de oorspronkelijke functie en materialen. Wederopbouw van potstal, paardenstal en varkenshok werd nog niet uitgevoerd. Tevens wordt hier de reconstructie overwogen van de in 1977 aangekochte zogenaamde "Boerenkrijgschuur" van Booischot, daterend uit de 16de eeuw met 1501 als oudste jaartal in een draagbalk.

Licht L-vormig woonstalhuis met noordelijke voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de tot 18de eeuw met kern uit de 15de eeuw, hersteld in 1970-78. Verankerd bakstenen gebouw op gepikte plint. Beluikte rechthoekige vensters met houten lateien en arduinen onderdorpels. Korfboogdeur met gebogen waterlijst in gekalkte omlijsting op ondergrond van klei.

Stalling met rechthoekige poort, houten latei. In oostelijke zijpuntgevel beluikte rechthoekige benedenvensters met arduinen dorpels, in top rechthoekige vensters met houten latei. Zuidelijke achtergevel met rechthoekige vensters met arduinen dorpels, korfboog- en rechthoekige deur alsook poort met houten latei. Aangebouwde stalling onder lessenaarsdak.

• DERIDDER H., Onuitgegeven nota's (1980).

Auteurs: Wylleman, Linda