Landhuis Schalie Hoef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Schalie Hoef

Beschrijving

Zogenaamd "Schalie Hoef" (zie Vandermaelen, 1854). Omgracht domein met recent gerenoveerd landhuis, in zijn huidige vorm opklimmend tot 1901. Voorheen met mooie beukendreef, die gerooid werd voor de aanleg van de E19.

Woonhuis, toren en lager dienstgebouw vormen een aaneensluitend geheel. Vrijwel vierkant woonhuis met tentdak, risalietvormende middentravee met getrapt dakvenster, hoge rondbogige benedenvensters en rechthoekige vensters met afgeronde hoeken op de verdieping

Domein Blarenberg, als dusdanig zeker opklimmend tot 1535, telde meerdere kasteelhoeven waaronder de "Schalie Hoef". In de tuin van laatstgenoemde zijn nog fundamenten aanwezig van een bak- en zandstenen gebouw, wellicht uit de 17de eeuw, te oordelen naar de talrijke potscherven die er werden opgegraven.

• Informatie verstrekt door mevrouw Van Puyenbroeck.

Auteurs: Plomteux, Greet