Driepikkelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Driepikkelhoeve

• is aangeduid als beschermd monument Driepikkelhoeve: hoevegebouw en schuur

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Bos van Ranst

Beschrijving

Hoeve uit het vierde kwart van de 18de eeuw met losse bestanddelen; aan de rooilijn gelegen rechthoekig woonstalhuis (nok parallel aan de straat) aan zuidoostzijde en langsschuur (nok loodrecht op de straat) aan noordoostzijde, aarden erf waarrond afgepaalde weiden.

Rechthoekig woonstalhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen). Verankerd en gekalkt bakstenen gebouw op gepikte plint. Merkwaardige noordgevel met onderkelderde oost- en westzijden; getraliede rechthoekige keldermonden waarboven rechthoekige getraliede opkamervensters met arduinen dorpels; centraal beluikt en getralied bolkozijn van beschilderde hardsteen, waarboven rechthoekig houten dakvenster onder klimmend dak (golfplaten). Westelijke voorgevel met rechthoekige 20ste-eeuwse vensters; naast elkaar gelegen korfboogdeuren van woonhuis en stal; gedichte rondboogpoort in stalgedeelte. Oostgevel met schaarse muuropeningen, een oorspronkelijk rechthoekig getralied venster in vlakke omlijsting van hardsteen; verder vernieuwde rechthoekige stalvensters en gedichte rondboogpoort in stalgedeelte.

Rechthoekige beschilderde bakstenen langsschuur van vier traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen) uit de 18de eeuw, naar verluidt met jaartal 1777 op vensterlatei. Rechthoekige venstertjes met arduinen dorpels, uitgespaarde zuidoosthoek waarin rechthoekige poort. Rechthoekige poortgevel.

Auteurs: Wylleman, Linda