Station van Niel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station van Niel

Beschrijving

Station te dateren circa 1900, van oost naar west bestaande uit een gedesafecteerd reizigerslokaal van vijf traveeën en één bouwlaag, een aanpalend dienstgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen, een vrijstaand gebouwtje met toiletten van twee traveeën en één bouwlaag en een spoorwachterswoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag met lager aanbouwsel, alles in baksteenmetselwerk onder pannen zadeldak met windborden (nok parallel aan het spoor).

Getoogde muuropeningen in bakstenen omlijsting op onderdorpels van arduin. De glas- en ijzerluifel van het reizigerslokaal en de spoorwachterswoning zijn gesloopt sedert de inventarisatie. Recent reizigerslokaal ten oosten van het oude station.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita