Parochiekerk Sint-Jozef

Beschrijving

Gebouwd in 1906-08 naar ontwerp van architect Louis Gife, ter vervanging van een noodkerk (1901) die heden opgesplitst is in woonhuizen (hoekpand Hellegat-Noeverseweg).

Neogotische basiliek met driebeukig schip van zes traveeën, flankerende westtoren, koor van twee rechte traveeën en driezijdige sluiting, noordelijk zijkoor met vijfzijdige sluiting en zuidelijke sacristie. Donkerbruin baksteenmetselwerk en leien bedaking. Westelijke puntgevel met spitsboogportaal, drie gekoppelde spitsboogvensters en radvenster. In het verlengde van de noordelijke zijbeuk vierledige toren onder naaldspits voorzien van versneden steunberen, spitsbogige muuropeningen, westelijke traptoren en noordportaal.

Zijbeuken en koor: per travee gemarkeerd door steunberen, gekoppelde spitsboogvensters en rond bovenlicht.

Interieur: bepleisterd en beschilderd; spitsbogenarcades op zandstenen zuilen met krulbladkapiteel en veelzijdige sokkel van arduin. Middenbeuk overwelfd met houten spitstongewelf, koor en zijbeuken met kruisribgewelven met bakstenen vulling. Neogotisch mobilair.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Niel, Hellegat, Sint-Jozef, dossiers 1, 2, 3, 4, 5.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Naast de ingang van kerk is een gedenkplaat aangebracht in hout op brons (?), voorzien van rozetten en met in vergulde letters de namen van de zeven gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.