De Grote Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed De Grote Hoeve

• is aangeduid als beschermd monument De Grote Hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Kasteel van Westmalle: omgeving

Beschrijving

U-vormig hoevecomplex met losstaande bestanddelen, uit midden 19de eeuw, nummer 1 in zijgevel gedateerd 1853; twee grote woonstalhuizen (nok parallel aan en loodrecht op de straat) en een schuur (nok parallel aan de straat) onder afgewolfde zadeldaken (Vlaamse pannen).

Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag gemarkeerd door lisenen, diverse hoekige muuropeningen. Nummer 1 (nok parallel aan de straat) aan straatzijde gemarkeerd door een uitbouw. Nummers 2-3 van twee bouwlagen met hoger opgaande vierkante middentoren van twee geledingen onder tentdak.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Opgericht door de gebroeders Bovie, diamanthandelaars, die in 1848 het kasteel van Westmalle en bijhorende gronden kochten van de familie Powis de Tenbossche. De hoeve bleef ook bij latere eigenaars afhankelijk van het kasteel.