Brouwerij Vloeberghs-Van Hoof

Beschrijving

U-vormig brouwerijcomplex van 1908 met centraal en aan de straat gelegen woonhuis (nok parallel aan de straat), waarnaast brouwerijgebouwen die tussen 1980 en '84 naar ontwerp van projectbureau Signa werden verbouwd tot gemeenschapscentrum.

Brouwershuis: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien) met ijzeren vorstkam, in neotraditionele stijl. Bakstenen gebouw op arduinen sokkel met vlakke banden van natuursteen, kordonlijsten, kroonlijst op klossen. Middenrisaliet gemarkeerd door houten driezijdig fronton. Rechthoekige vensters op kordonvormende onderdorpels, geprofileerde latei met ontlastingsboog (eerste bouwlaag) en rechthoekig paneel met festoenwerk (tweede bouwlaag). Rechthoekige vleugeldeur op steektrap, in omlijsting van arduin met verdiepte pilasters versierd met wortelmotief, geprofileerde latei onder hoofdgestel met sluitsteen.

Auteurs: Wylleman, Linda