Bankgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw

Beschrijving

Bankgebouw van 1988-1990, naar ontwerp van architect G. Baines; bekroond met de Architektuurprijs Ytong, categorie "Aktief leven" in 1992 en de baksteenprijs voor architectuur in 1993.

Functioneel ingericht gebouw met opengewerkte, naar vorm en materiaal gedifferentieerde hoek, waarin de meest representatieve functies zijn ondergebracht; de regelmatig gemoduleerde zijgevels corresponderen met de kantoren; verticale circulaties en sanitair bevinden zich tussen beide. Door de uitholling van de hoek wordt het voetpad onder het gebouw door verbreed en het drukke verkeersknooppunt ontlast. De gebruikte gevelmaterialen zijn: blauwe hardsteen voor de begane grond, witte gevelsteen voor de bovenbouw en gemoffelde aluminium voor de hoekbekleding en de ramen.

• BAINES G., Baksteenprijs voor architektuur 1993, in Bouwen met Baksteen, nummer 69, 3-4, 1993, p. 16-17.
  • Bankagentschap B.A.C. te Mechelen, in Konstruktief, 15 juni 1992, V, nummer 3, p. 6-7.
  • MUSCH R., Straat als scene, in Trends, 23 augustus 1990, p. 112-114.
  • Wedstrijd voor filiaal spaarbank B.A.C. te Mechelen, in Stichting Architektuurmuseum, IV, 1987, nummer 3, p. 12-20.

Auteurs: Plomteux, Greet