erfgoedobject

Gemeentehuis van Waarloos

bouwkundig element
ID
13691
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13691

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Waarloos
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Gemeentehuis van Waarloos
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern van Waarloos
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern van Waarloos
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekgebouw, aan de zuidzijde van de kerk, van vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), 1903-1904 in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van Karel Janssens (zie gedenksteen in noordgevel met opschrift: "Gouverneur F. Cogels/ Burgemeester C. De Vocht/ Schepenen J.B. Francis H. Spruyt/ Secretaris F. Braeckmans/ Bouwmeester K. Janssens") en jaarsteen (1903) bij de westgevel. Werken aanbesteed op 4 juli 1903 en ingehuldigd op 10 april 1904.

Bakstenen gebouw op sokkel van arduin, dito kordonlijsten, vlakke banden, steigergaten en deuromlijsting. Westelijke middentravee en noordelijke hoektravee gemarkeerd door schoudergevels. Westelijke schoudergevel met boogfries en overhoekse pinakels. Rechthoekige en enkele rondboogvensters. Verhoogde rondboogdeur met bordes en steektrap; omlijsting van geprofileerde pilasters, rondboog met sluitsteen en tweeledig bovenlicht met driezijdig fronton. Binnenindeling bleef bewaard.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Waarloos, dossier 1.
  • VAN PASSEN R., Heemkundige sprokkelingen. Het gemeentehuis te Waarloos en zijn Kontichse bouwmeester, in Contactblad van de gemeente Kontich, driemaandelijks tijdschrift, jaargang IX. nummer 4. september 1979, p. 5-6.

Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n2 (Ho-Ra), Brussel - Gent.
Auteurs: Wylleman, Linda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het gemeentehuis fungeert thans als hulpgemeentehuis en secretariaat van de parochie Sint-Michiel. Sinds de fusie met Kontich in 1977 wordt het nog elke voormiddag gedurende een half uur opengesteld als hulpgemeentehuis, wordt het gebruikt als stempellokaal en vinden er nog huwelijken, ontvangsten, vergaderingen en dergelijke in plaats. Sinds kort is er ook het parochiesecretariaat in ondergebracht. De gelijkvloerse verdieping wordt nog steeds bewoond.
  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002200, Waarloos: 3 monumenten en een dorpsgezicht (MALLIET A., 1999)
Auteurs: Malliet, An
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Dorpskern van Waarloos

  • Is deel van
    Ferdinand Maesstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Waarloos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/13691 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.