Hoekhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Omgeving Sleutelstraat

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sleutelstraat

Beschrijving

Rechthoekig hoekhuis van het dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder tentdak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 19de eeuw, ontpleisterd in het derde kwart van de 20ste eeuw en voorzien van erker aan oostgevel.

Op deze plaats stond reeds voor 1429 het landbouwbedrijf "De Sleutel", dat in de 15de eeuw vermeld werd als herberg. In de 16de eeuw gesplitst en gaf het ontstaan aan de "Grote Sleutel, en aan de "Kleine Sleutel". Laatstgenoemde stond op hoek met Mechelsesteenweg.

Bakstenen gebouw, oorspronkelijk bepleisterd, op arduinen plint. Verdiepte rechthoekige panelen onder kroonlijst op consoles en tandlijst. Beluikte rechthoekige vensters met arduinen dorpels bij eerste bouwlaag; steekboogvormig met lekdrempels bij tweede bouwlaag. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van arduin; geometrische ijzeren roedeversiering in het bovenlicht.

• VAN PASSEN R., Toponymie van Kontich en Lint, Gent, Vlaamse Academie voor taal- en letterkunde, 1962, p. 552. 553.

Auteurs: Wylleman, Linda