Hoeve Domen

Beschrijving

Hoeve uit de 19de eeuw, ingeplant op omhaagd erf, gelegen op de hoek met de Ter Varentstraat; circa 1870 door brand geteisterd, vergroot in 1914. Hoeve bestaande uit woonstalhuis (nok loodrecht op de Ter Varentstraat) met duiventoren en ten noorden parallel gebouwde schuur, en wagenhuis, laatstgenoemd woonhuis; pannen zadeldaken

Langgestrekt woonstalhuis van zeven + twee traveeën met neoromaanse kenmerken. Verankerde baksteenbouw met rechthoekige beluikte en getraliede vensters, dito deuren. Oostelijke zijgevel met in top rondboogvormig drielicht en vierpascartouche. Verspringende noordgevel met merkwaardige vierkante duiventoren van drie bouwlagen onder pannen zadeldak, gedateerd 1854 (zie gevelsteen aan oostzijde); baksteenbouw met hoekstenen, deels gedichte rondboogvormige een- of tweelichten. In top stervormig omlijst luik (noord- en zuidzijde)

Verankerde bakstenen schuur met in de oostelijke zijgevel sporen van oudere puntgevel met vlechtingen, laatstgenoemde verhoogd en vergroot naar het zuiden. Rechthoekig schuurdeuren, zijgevels met rondboogluiken. Westelijke zijgevel met vlechtingen en vierpas-topvenster. Ten oosten van de schuur houten wagenhuis met ingebouwde garage onder pannen zadeldak (nok parallel aan de Ter Varentstraat).

• J.H., Mortsel - Landbouwgemeente: verleden tijd? in Ons Krantje, jaargang XIII, nummer 1, 1983, 19-21.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita