Parochiekerk van het Heilig Kruis

Beschrijving

Parochiekerk gelegen in de as van de Heilig Kruisstraat. Neogotische kerk naar ontwerp van architect Louis Gife van 1886, vergroot in 1937 naar ontwerp van architect J. (?) Careels, nagenoeg volledig verwoest tijdens het bombardement van Mortsel op 5 april 1943, wederopbouw en vergroting in 1947-51 naar ontwerp van architect G. Careels.

De plattegrond ontvouwt een vierkante toren (noordoost), en oorspronkelijk driebeukige hallekerk met schip van totaal tien traveeën, heden met lagere zijbeuken; transept van één travee ter hoogte van de zesde travee, koor van één rechte travee en een vijfzijdige sluiting; aanhorigheden rond het koor. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen; leien bedaking. Vierkante toren (ten noordoosten) van vier geledingen onder leien spits; verder neogotisch kerkgebouw gemarkeerd door zware steunberen, lagere zijbeuken; grote neogotische spitsboogvensters.

Interieur: vijfbeukige kerk met spitsbogen op hoge zuilen met polygonale sokkel en koolbladkapiteel waarop de ribgewelven neerkomen, bakstenen gewelfvlakken. Het oorspronkelijk neogotisch mobilair onder meer een kruisweg naar ontwerp van Louis Gife en uitgevoerd door J.B. De Boeck en J.B. Van Wint (1890-95), werd na de Tweede Wereldoorlog hersteld naar ontwerp van architect G. Careels (1950-53).

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Mortsel, Heilig Kruis, dossiers nummer 1, 2, 8, 11, 13.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita