Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel Ten Dorpe met omgeving

Beschrijving

Gerestaureerd boerenhuis van het langgestrekte type, omgeven door recente woonhuizen (derde kwart van de 20ste eeuw), gelegen op het vroegere domein van "kasteel Ten Dorpe" dat in de eerste helft van de 20ste eeuw verkaveld werd.

Acht + drie traveeën en één bouwlaag onder steil zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), te dateren in het tweede kwart van de 18de eeuw (?), (zie balk in woonkamer met inscriptie: "I MARIA A GOUBAU FECIT ANNO 1745").

Verankerd bakstenen gebouw met vlechtingen in zijgevels, doch verlaagd aandak. Aangepaste rechthoekige, deels beluikte muuropeningen, onder meer een kloosterkozijn in de laatste travee van de zuidoostelijke gevel (= vroegere voorgevel uitziend op de oude Eggeweg, heden Dieseghemlei); noordwestelijke gevel met bewaarde negblokken; sporen van gedichte vensters in de zuidwestelijke gevel. Huidige noordwestelijke voorgevel met in vijfde en zevende travee telkens een latere (? 19de of 20ste eeuw) rechthoekige geprofileerde deuromlijsting onder bolkozijn met geprofileerde dorpels. Origineel eiken gebint in drie verdiepingen; gewelfde kelders.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita