Postkantoor van 1906

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postkantoor van 1906

Beschrijving

Voormalig postkantoor naar ontwerp van architect Jean-Jacques Winders. Sober eclectisch hoekgebouw van zes + een + een traveeën en drie bouwlagen onder leien zadeldak, lijstgevels van witte hardsteen. Vier laatste traveeën hoger opgetrokken met vierde bouwlaag, afgeronde hoektravee bekroond met torentje onder koepel met lantaarn, windvaantje in vorm van een posthoorn.

Horizontale geleding door middel van puilijst, kordons, borstweringen en kroonlijsten. Bredere tweede en achtste travee geaccentueerd door balkons, rijker uitgewerkte vensteromlijstingen en dakkapellen. Begane grond met segmentboogvormige muuropeningen in geriemde omlijstingen met gekrulde sleutel, verder rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en omlopende omlijsting (tweede en vierde verdieping).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita