Wolfskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wolfskapel

• is aangeduid als beschermd monument Wolfskapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Wolfskapel met omgeving

Beschrijving

Verborgen onder lindebomen, gelegen op een honderdtal meter van de straat. Rechthoekig kapelletje onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat) met aandaken, opklimmend tot de 16de eeuw, hersteld in 1627 (zie gevelsteen in zijgevel) en 1927; in laatstgenoemd jaar toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten. Verankerde bakstenen puntgevels op schouderstukken met muurvlechtingen. Houten luik (westgevel) en korfboogdeurtje (zuidgevel).

Mobilair: volgens J. Bolckmans bevinden zich een 17de-eeuws schilderij (Wolf verlost het schaap) en een 18de-eeuws Onze-Lieve-Vrouwebeeld in de kapel.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De kapel, opgericht als een devotiekapel tegen roofdieren, bevindt zich op een langwerpig perceel beplant met lindebomen (Tilia) en is vanaf de weg Kapelakkers bereikbaar via een dreef van opgaande lindes.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000635, Wolfskapel en omgeving, advies KCML (1985).
Auteurs: Cox, Lise