Burgerhuizen in eclectische stijl

Beschrijving

Negen burgerhuizen in eclectische stijl, opgetrokken tussen 1905 en 1925. Bouwtoelating voor nummer 10 in 1913, voor nummer 12 in 1906, voor de nummers 14 en 15 in 1905; in 1911 werd aan nummer 15 nog een loggia toegevoegd. Nummer 27 van de Vekestraat (nu Auwegemvaart 15A) naar ontwerp van E. Poplemon, met bouwtoelating van 1906; de inscriptie Klerkx 1907 werd aangebracht door de "cimenteur".

Enkelhuizen van twee traveeën, twee tot drie bouwlagen en hoog souterrain, onder pseudo-mansarde- of zadeldak; nummer 11 met bewaarde huisnaam, "Villa Johanna"; nummer 15, breder uitgewerkt en half vrijstaand burgerhuis onder complexe bedaking. Afwisselend gecementeerde (beschilderde) en bakstenen lijstgevels, verhoogd met dakvensters en -kapellen. Venstertravee met opvallende uitsprongen: erkers, loggia's, balkons, terrassen; verschillend gevormde muuropeningen, de deuren veelal met luifel. Verzorgd smeed- en schrijnwerk met art-nouveau-inslag, onder meer voor nummer 13 met vlinders, kevers en bloemen.

• Kadaster Antwerpe,, Mutatieregisters Mechelen, schetsen, 1906/111 (nummers 12-15), 1913/99 (nummers 10-11), 1915/62 (nummer 9), 1926/49 (nummer 8).
  • Stadsarchief Mechelen, Modern Archief 4458, 1905, nr. 245 (nummer 15), nummer 259 (nummer 14); 4460, 1906, nummer 115 (nummer 12), 163 (Vekestraat nummer 27); 4468, 1911, nummer 198 (loggia op nummer 15); 4474, 1914, nummer 72 (nummer 10).

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Vandaag resteert een ensemble van acht woningen. Het burgerhuis naar ontwerp van E. Poplemon uit 1906 (Auwegemvaart 15A) is niet langer bewaard.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 2005-2007, Auwegemvaart 15A, Mechelen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 19 oktober 2022).